Welcome! If this is your first visit, you will need to register to participate.

DO NOT use symbols in usernames. Doing so will result in an inability to sign in & post!

If you cannot sign in or post, please visit our Forum Talk section for answers to frequently asked questions.

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Where to start? Mis/non triggering cymbals

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Where to start? Mis/non triggering cymbals


    Hi all,

    Got a fairly old TD-6v (i think its "v", only the snare is mesh though) thats got issues seemingly with all 3 cymbals. I've tried a factory reset to rule out any software changes i've made.

    The 2 crashs seem to work most times when hit, but velocities returned are very often incorrect, sometimes multi trigger, etc. Hihat is worse and will often not respond at all, footswitch for it struggles to work too now, seems it only works when pressed RIGHT in.

    It worked when i got it, its been moved around a bit, wondering if its worth changing the cables out...? Or maybe theres something i can clean etc somewhere.

    Thanks for any help.

  • #2
    I have found that through age, cymbal inputs and their cables can wear to create many trigger issues. I would suggest trying a new cable on each to see if it's the cable, input, or both. When I came across the issue, it always seemed to be easily fixed with a new cable.
    Alan
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    website | youtube | facebook | group | newsletter | message | recommendations

    Comment


    • #3
      Are your cymbals cy8s? They aren't the best! Checking cables is good, good luck!

      Comment


      • #4
        Hi there,
        Maybe spray some Deoxit into the jacks. Takes all the crud off. Might as well hit the plug ends too.
        If the cables insert real loose, break into the pad and bend the contacts of the plug so they are making better contact with the cables.
        Good luck!
        Rob

        Comment


        • #5
          Welcome to the forums!!!! How about a nice intro and pics in the Foyer? have you fixed your issue? It's been 2 months already!

          K
          My bands: Alter Ego, Arcanum
          E Kit = Roland TDW-20s kit // Roland SPD-S// Pearl Demon Drives//
          A Kit = Tama Swingstar 5 pc (1981) w/roto toms (orig owner!) //Zildjians
          A Kit = Natal 6 pc with Paiste 2000 & Zildjian/MidiKNights/DrumSplitters

          Comment

          Working...
          X